webPortal STIJENA

LAGALI SU VAM...: Sve što znate o higijeni je pogrešno!

Čistoća je pola zdravlja kaže izreka, no čini se kako je to mnogo teže postići nego što smo dosad mislili.


Čistoća je pola zdravlja kaže izreka, no čini se kako je to mnogo teže postići nego što smo dosad mislili. Zapravo, čini se da mnogo toga radimo krivo. Huffington Post piše o najgorim higijenskim navikama.

1.  Ne antibakterijskom sapunu

Antibakterijski sapuni sadrže hemikaliju zvanu triklosan. Dokazano je testovima na životinjama da ta iznimno opasna hemikalija mijenja nivo hormona u tijelu. Hemikalija se nalazi u 75 posto antibakterijskih sapuna i nekim pastama za zube. U svakom slučaju, antibakterijski nije ništa bolji od običnih sapuna.

2. Pranje veša povećava mogućnost da se ono "zaprlja" bakterijom E. Coli ili izmetom

Profesor mikrobiologije iz Arizone, dr. Charles Gerba, istraživanjem je zaključio kako hrpa donjeg veša u veš-mašinimože prenijeti oko 100 miliona bakterija E. Coli i raspršiti je po vodi.

- Oko desetina grama izmeta nalazi se na prosječnim boksericama i gaćicama, rekao je Gerba. Kako bi se problem što efikasnije riješio, preporuča se prati donji veš na što višoj temperaturi te odmah potom staviti u sušilicu, budući da se bakterija razmnožava na vlažnim područjima. Ipak, problem nije do kraja rješiv.

3. Najprljavije mjesto u vašoj kući mjesto je od kojeg ne možete pobjeći

Iako ste mislili da je kupatilo najprljavije mjesto u vašem domu, to je netačno. Najkritičnija je kuhinja, gdje veliki broj bakterija obitava već u odvodu sudopera. Stručnjaci s Harvarda tvrde kako je umivaonik prljaviji od WC školjke.

4. Pazite kako puštate vodu, jer kad potegnete, ne znači da će isprati sve

Urbana legenda dokazana je kao istina. Jamie Hyneman i Adam Savage dokazali su kako puštanje vode dok je šolja otvorena, uzrokuje da bakterije s fekalija odlaze u zrak. Ukoliko je vaša četkica za zube negdje u blizini, vjerovatno je prekrivena bakterijama s fekalija, stoga, stavite je na sigurno mjesto.

5. Sušite ruke? Prebacite se na papir

Doktor Rodney Lee Thompson, epidemiolog u klinici Mayo, zaključio je nakon brojnih studija da su papirnati ručnici bolji od sušilica za ruke. Osim toga, štede energiju. Papirnati ručnici su najčistiji jer šire najmanje bakterija.

6. Aparatić za zube može biti najogavnije mjesto na svijetu

Istraživači sa stomatološkog instituta UCL zaključili su kako 67 posto testiranih aparatića za zube ima na sebi bakterije. Oko 50 posto njih sadrži i MRSA-u, bakteriju koja može dovesti do opasnih infekcija. Aparatići koji se ne održavaju ispravno, mogu dovesti do razvoja jako štetnih bakterija. Ovaj problem lako je rješiv, jednostavno se konsultirajte sa vašim stomatologom o pravilnom održavanju, i sve će biti u redu.

7. Ne postoji pravilo pet sekundi

Zaboravite pravo pet sekundi kad su vaša djeca u pitanju. Ukoliko vašem malcu hrana padne na pod, iste sekunde se na nju zalijepi 99 posto bakterija s poda. Ipak, na neke vrste hrane određene bakterije sporije se lijepe. Hrana koja sadrži veće nivoe soli i šećera, teže privlači bakterije.

8. Pupak. Čistite li ga? E pa počet ćete

Istraživači su pronašli 2368 vrsta bakterija na pupcima. Od tih, 1458 potpuno ih je novo za nauku.

9. Vjerojatno se protiv akni borite potpuno krivo

Iako se generalno vjeruje da se protiv akni dobro boriti agresivnim sredstvima, to nikako nije tačno. Osim nježnih, bezalkoholnih sredstava, ne smijete na kožu nanositi ništa drugo. Sapuni protiv akni većinom su štetni, jer oduzimaju previše prirodnih ulja koje koža mora imati. Zbog toga njihovom uporabom dolazi do još težeg stanja s aknama.

10. Prečesto perete kosu, šamponiranje ubija

Uprkos zabludama, kosu nije dobro prati svakodnevno. Dermatolozi tvrde da često pranje kose otklanja sebum, prirodno ulje. Žlijezde nakon toga luče više ulja i kosa vam je na kraju sve masnija. Dermatologinja Michelle Hanjani sa univerziteta Columbia preporučuje da kosu perete svega dva do tri puta sedmično. Ukoliko ne možete izdržati, koristite što nježnija sredstva i nemojte šamponirati kosu dvaput.

11. Sočiva vadite krivo

Istraživanja su pokazala da se skoro nijedan korisnik sočiva ne brine pravilno o njima. Treba jako paziti na sušenje i mjesto pohranjivanja leća, kao i na korištenje tekućine za čišćenje.

Vecernji.hr

Pročitajte i.....

Written on 15/01/2013, 18:12 by admin
centar-bihaca-ostaje-bez-besplatnog-interneta-jer-za-tim-qnema-potrebeqNarednog ponedjeljka u centru Bihaća prestat će s radom besplatni bežični pristup internetu Kako javljaju iz firme KRK sistemi iz Bihaća, nakon sastanka sa načelnikom Općine Bihać Emdžadom...
Written on 11/03/2013, 10:09 by admin
za-nekoliko-sati-rada-platu-do-3500-kmPoslanici i delegati Parlamenta FBiH, s osnovnom platom od 2.500 do 3.500 KM, vrlo malo rade mimo onih nekoliko sati mjesečno koje provedu na zasjedanju domova iako im mandat ne podrazumijeva samo...
Written on 07/09/2013, 09:39 by emir
dodik-tokom-pjevanja-boze-pravde-qotkrioq-da-mu-je-srce-na-desnoj-straniPredsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sinoć je na Marakani gledao meč između nogometnih reprezentacija Srbije i Hrvatske, u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Tokom intoniranja...
left

Zabava

Linkovi