webPortal STIJENA

NAJZDRAVIJE VOĆE NA ZEMLJI: Korisne u liječenju od anemije, preko visokog krvnog pritiska, holesterola, pa sve do raka!


Hurme, ili datule, imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog kojih se smatraju najzdravijim voćem na zemlji.

One su odličan izvor prirodnih vlakana koji su organizmu neophodni za dobar rad crijeva.

Prirodni šećer koji se nalazi u hurmama je idealna alternativa običnom šećeru. Lako se vare i smanjuju osjećaj gladi. Po svom sastavu hurme su prava prirodna multivitaminska tabela, koju mogu koristiti djeca i odrasli. Od anemije, preko visokog krvnog pritiska, holesterola, pa sve do raka… gotovo da nema bolesti koja se ne može liječiti hurmama.

Odličan izvor gvožđa

Anemični pacijenti bi trebalo da jedu što više hurmi, jer su one odličan izvor gvožđa. Sto grama hurmi sadrži oko 0,90 grama gvožđa, što je oko 11% preporučene dnevne vrijednosti. Gvožđe, kao dio hemoglobina unutar crvenih krvnih zrnaca, određuje nosivost kiseonika u krvi. Najviše potrebe za gvožđem imaju djeca u pubertetu i trudnice.

Vitamini za oči

S obzirom da sadrže lutein i zeaksantin, hurme se nazivaju “vitaminima za oči”. Lutein i zeaksantin su posebno važni za mrežicu i makulu oka, jer potpomažu ćelije epitela za dobar vid i mogu spriječiti oštećenje makule, koje se javlja u starosti. Zato ako želite sačuvati dobar vid treba da jedete što više hurmi.

Zaustavlja dijareju

Hurme sadrže kalijum, koji je koristan kod zaustavljanja dijareje. Osim toga, hurme pomažu da se crijevna flora što brže obnovi. Redovnim uzimanjem hurmi olakšaćete crijevima da stvore “prijateljske” bakterije.

Lijek za tvrdu stolicu

Isto kao što zaustavljaju dijareju, hurme mogu pomoći da se hrana brže i lakše svari i izbaci iz organizma. Potrebno je uzeti nekoliko hurmi i uveče ih pokiseliti u čistu vodu. Tokom noći hurme će pustiti svoj sok, koji je izvrstan laksativ, što će stimulisati lijena crijeva. U SAD-u hurme se fabrički pakuju u male boce kao lijekovi i prepisuju se kao lijek za zatvor. Sto grama hurmi (10-21 komada) sadrzi 8,5 grama vlakana.

Olakšava porođaj

Eksperiment koji su sproveli na Univerzitetu za nauku i tehnologiju u Jordanu pokazali su da konzumiranje hurmi 4 sedmice prije porođaja majkama može da olakša porođajne bolove i umanji krvarenje. Žene koje su prije porođaja jele hurme porodile su se lakše i brže, za razliku od onih žena koje nisu uzimale ovo voće. Osim toga, hurme su ženama pomogle da prebrode postoporođajnu depresiju, te da proizvedu dovoljno mlijeka za bebu.

Reguliše tjelesnu težinu

Zbog visokog udjela hranjivih materija, hurme kod čovjeka izazivaju osjećaj sitosti i olakšavaju gubitak težine. Ako na prazan stomak uzmete hurmu, ona će regulisati rad crijeva i organizmu dati potreban šećer. Hurme nemaju holesterola, ali imaju dosta šećera, pa biste se od pretjeranog uzimanja mogli ugojiti. Kilogram hurmi sadrži blizu 3.000 kalorija.

Snižava holesterol

Hurme imaju sposobnost da smanju nivo LDL neželjenog holesterola u tijelu. Zato je ovo izvrsna hrana za ljude s visokim holesterolom, koji uzrokuje masne naslage u arterijama koje dovode do stvaranja krvnih ugrušaka i drugih srčanih bolesti.

Jačanje srca

Osobe sa slabim srcem mogu koristiti ovo nevjerovatno voće. Tokom noći potopiti hurme sa semenkama u vodu. Ujutro iz njih ukloniti sjemenke, samljeti ih u blenderu zajedno s vodom u kojoj su tokom noći stajale. Ovaj lijek uzimati nekoliko puta dnevno kako bi se ojačalo srce.

Smanjuju krvni pritisak

Hurme su veoma pogodna hrana za ljude koji pate od visokog krvnog pritiska. One sadrže vrlo malo natrijuma, a bogate su kalijumom. Standardna porcija od pet ili šest hurmi daje oko 80 miligrama magnezijuma, esencijalnog minerala koji doprinosi širenju krvnih sudova. Istraživanja pokazuju da 370 miligrama magnezijuma dnevno može smanjiti krvni pritisak.

Štiti od moždanog udara

Jedna od ključnih prednosti ovog čudesnog voća je njegova sposobnost da reguliše zdrav nervni sistem, zahvaljujući bogatom sadržaju kalijuma. Istraživanja su pokazala da veći unos kalijuma (oko 400 mg) može smanjiti rizik od moždanog udara za 40 posto.

Hrana za mozak

Hurme sadrže fosfor, a on igra važnu ulogu kao hrana za mozak. Iz tog razloga se preporučuju u ishrani osoba koje se bave intelektualnim radom.

Energetski stimulans

Hurme su veliki energetski buster jer sadrže prirodne šećere kao što su glukoza, saharoza i fruktoza. Maksimalan energetski učinak iz hurmi izvući ćete ako ih pomiješate s mlijekom.

Povećava seksualnu izdržljivost

Pregršt hurmi potopiti u kozije mlijeko i ostaviti da stoji preko noći. Ujutro ih izmiksati s mlijekom, dodati med i kardamu (vrsta začina) i piti. Ovaj sirup mogu da piju osobe oba pola, jer on jača tijelo i povećava nivo energije.

Hrana za bebe

Šećer iz hurmi je vrsta šećera koja se najlakše otapa i vari, pa je on prikladan za novorođenčad, s tim da hurme treba da budu isitnjene ili namočene u vodi prije davanja djetetu, kako bi ih ono lakše pojelo. Savremeni institut za hranu savjetuje da se djeci koja pate od prirodne nervoze ili hiperaktivnosti daju hurme.

Idealna hrana za one koji poste

Zanimljivo je da čak i doktori savjetuju pacijentima koje se liječe postom da post prekidaju prirodnim šećerom iz voća i vodom. Pošto znamo da hurme sadrže veliki procenat šećera koji se lako apsorbuje, onda nam je jasno da su hurme i voda najbolja hrana za ljude koji poste.

Jačaju zubnu gleđ

Hurme sadrže fluor, koji je bitan mineral u borbi protiv karijesa, jer sprečava dalje kvarenje zuba. Hurma se može dati maloj bebi kojoj rastu zubi, da je sisa. To će kod beba umanjiti bol u desnima.

Hurme su takođe dobre za liječenje jetre i čišćenje organizma od otrovnih supstanci. Uzimanje soka od ovog voća pomaže u liječenju grlobolje, različitih vrsta groznice i prehlade. Hurme su odličan lijek i protiv alkoholne omamljenosti.

Sačuvajte vaše zdravlje uz pomoć hurmi!

Izvor: kodren.com

Pročitajte i.....

Written on 07/01/2013, 22:07 by admin
kako-qpogresnogq-muskarca-pretvoriti-u-onog-pravogPuno žena misli kako dobri muškarci više ne postoje, boje se samoće, ne znaju hoće li naći boljeg, a mnoge se nadaju i da će onog Pogrešnog pretvoriti u Pravog. Ako sami sebi ne možete vjerovati da ste...
Written on 29/12/2012, 17:56 by admin
dolina-neretve-bi-mogla-postati-bezivotna-pustinjaNa inicijativu vijećnika HSLS-a Blažka Mijića u saradnji sa još šest vijećnika HDZ-a i Stranke umirovljenika, na tematskoj sjednici Gradskog vijeća Metkovića razgovarano je o utjecaju Gornjih horizonata...
Written on 24/07/2013, 20:58 by emir
papagaj-pjeva-kad-si-sretan-lupi-dlanom-o-dlan-videoPored pjevanja, ovaj papagaj je poseban i po svojim akrobatskim vještinama Vjerovali ili ne, ali jedan papagaj zna da zvižduće poznatu pjesmicu "Kad si sretan lupi dlanom o dlan"! Ova simpatična...
left

Zabava

Linkovi