webPortal STIJENA

POSTAJEMO GLUPLJI: Koeficijent inteligencije ljudi u opadanju od 19 stoljeća

Možda je tehnologija koju osmišljavamo sve 'pametnija', ali novo je istraživanje pokazalo da je ljudska inteligencija globalno u opadanju


Istraživači su došli do podataka da su savremeni "zapadnjaci" izgubili 14 bodova IQ-a u prosjeku u odnosu na one koji su živjeli u viktorijansko doba.

Razlog tom opadanju, tvrdi jedan od pokretača istraživanja, dr. Jan te Nijenhuis, profesor psihologije na amsterdamskom Univerzitetu, jest činjenica da žene s višim koeficijentom inteligencije imaju manje djece od onih s nižim koeficijentom inteligencije. Ovo nije prvi put da se na taj način povezuje koeficijent inteligencije i sklonost k reprodukciji, ali to nije niti prvi dokaz o potencijalnom opadanju ljudske inteligencije, tvrde te Nijenhuisovi kolege, to se dogodilo puno ranije:
 
- Smanjenje ljudske inteligencije (ako je do njega uopće došlo) počelo je u vrijeme kad je prirodna selekcija postala opuštenija, kazao je dr. Gerald Crabtree, profesor patologije i razvojne biologije na Stanfordu i dodao: "To se dogodilo kad su naši preci počeli živjeti u gradovima i imali osiguranu opskrbu hranom".
 
S druge strane, dr. te Nijenhuis i njegovi saradnici proučavali su rezultate 14 istraživanja o inteligenciji provedenih između 1884. i 2004. godine, uključujući i jedno koje je proveo Sir Francis Galton, engleski antropolog i rođak Charlesa Darwina. Svako od tih istraživanja ispitivalo je takozvanu vizuelnu reakciju ispitanika (koliko im je dugo trebalo da pritisnu tipku kao reakciju na viđenu stimulaciju). Vrijeme potrebno za reakciju odražava brzinu mentalnog procesuiranja osobe te se smatra glavnim pokazateljem ukupne inteligencije, piše Huffington Post.
 
Krajem 19. stoljeća prosjek vizuelnih reakcija bio je oko 194 milisekunde, pokazale su analize. U 2004. ta se brojka popela na 275 milisekundi. I iako su sprave koje su mjerile vrijeme krajem 19. stoljeća bili puno manje precizne nego one koje se upotrebljavaju danas, dr. te Nijenhuis tvrdi da su ti podaci itekako uporedivi.
 
Neka su druga istraživanja pokazala znatni rast ukupne inteligencije od 1940-ih naovamo, a taj se fenomen naziva Flynnovim efektom, piše Index.hr. Ali, te Nijenhuis objašnjava da Flynnov efekt odražava utjecaj faktora okoline, kao što su bolji edukacijski sistemi, higijena i prehrana, te na taj način "kamuflira" stvaran pad genetski naslijeđene inteligencije u zapadnomu svijetu.

DEPO PORTAL

Pročitajte i.....

Written on 21/01/2015, 08:51 by emir
mama-ivana-i-igora-karacica-ne-znam-kako-cu-prezivjeti-mec-bih-i-hrvatskeAnkica i Ante Karačić među rijetkim su roditeljima u cijelom svijetu koji imaju tri sina reprezentativca, i to u dva sporta. Uzorna mostarska (sportska) porodica jedina je na planeti u kojoj na...
Written on 05/02/2014, 15:03 by emir
turski-kup-hajrovic-postigao-prvijenac-za-galatasaray-u-pobjedi-nad-tokatspromvideoBh. reprezentativac i nogometaš turskog Galatasarayja, postigao je svoj prvijenac u utakmici drugog kola Turskog kupa protiv Tokatspora, u kojoj je Galata pobijedio rezultatom 3:0.Hajrović je svoj prvi...
Written on 25/07/2013, 12:38 by emir
bmw-kabriolet-pretvoren-u-bazen-zaustavila-policija-u-njemackojNjemačka policija je u nedjelju zaustavila četiri muškarca koji su vozili BMW kabriolet pretvoren u motorizovani bazen. Iako im se ne može osporiti kreativnost, najmanje jedan od njih bi se mogao...
left

Zabava

Linkovi