webPortal STIJENA

SEDAM NAMIRNICA ZA SUPER RAD MOZGA: Bolja koncentracija, manje zaboravljanja, bolje učenje, bolji rad….


Ako ste ikada imali problema sa koncentracijom, znate kako frustrirajuće to zna bit

i. Što više starimo, teže nam je da naše misli zadržimo fokusiranim, a ponekad se više ne možemo sjetiti niti gdje smo ostavili svoje ključeve od automobila ili stana/kuće.

Oglasi:
Djelomično, to je rezultat procesa starenja, ali itekako ima veze i sa načinom ishrane i ukupnim stilom života.

Na sreću, postoji nekoliko namirnica za poboljšanje rada mozga koje trebamo uključiti u svoju svakodnevnu prehranu, ako želimo poboljšati svoje kognitivne sposobnosti, koncentraciju i odgoditi posljedice starenja na ovaj organ.

1. ORASI

Na prvom mjestu su – orasi. Portal Doznajemo.com već je pisao o zanimljivim podudarnostima po kojima hrana koja svojim izgledom podsjeća na neki organ – dobra je upravo za zdravlje tog organa. Poznato je da orah liči na mozak.

Povezani sadržaj:

NEVJEROVATNA SLIČNOST: Namirnice koje podsjećaju i pozitivno utiču na organe

Studija provedena 2007. godine pokazala je da ishrana koja uključuje više od 2 posto oraha može potpuno zaustaviti, pa i ispraviti kognitivne i motoričke nedostatke koji su posljedica starenja tog organa. Postoji i logično objašnjenje. Orasi su puni tzv. antioksidanata koji popravljaju štetu koju načine slobodni radikali na DNK strukturi moždanih ćelija.

2. i 3. KAFA I TAMNA ČOKOLADA

1cokoladaDok kafa koju redovno konzumiramo često može zadržavati šećere i druge po zdravlje štetne aditive, organski uzgojena kafa koju možete kupiti u specijalizovanim prodavnicama prava je blagodat za rad mozga. Jedna ili dvije šoljice takve kafe svakoga jutra pomoći će vam da postignete fokus i bolje se koncetrišete. Sličan efekt ima i kofein iz tamne čokolade, koji radi istu stvar – u oba slučaja korist dolazi iz bogatstva antioksidanata.

4. BOROVNICE

Bez ikakve sumnje, borovnice su jedna od najboljih stvari za usporavanje starenja. Različlita istraživanja pokazala su da su borovnice korisne u usporavanju demencije i posljedica Alzheimerove bolesti te da doprinose kapacitetu za učenje i motoričkim sposobnostima.

5. ŠPINAT

Svi smo naravno voljeli Popaja, a znali smo i za njegove sposobnosti kada pojede konzervu špinata. Vremenom se pokazalo da je mit priča o tome kako željezo iz špinata povećava snagu (mnoge druge namirnice imaju željeza mnogo više nego špinat), ali je ovo povrće sjajno za rad mozga. Zašto? Tajna je u vitaminu E koji pozitivno utiče na rad mozga i doprinosi lučenju dopamina koji kontrolira protok informacija unutar ovog organa. Također, špinat sadrži lutein, antioksidant koji je zaštita protiv smanjivanja kognitivnih funkcija.

6. MRKVA

prsten-mrkvaMrkve su, što je općepoznato, dobre za vid, ali dobre su i za mozak. Luteolin, spoj koji se nalazi u ovom povrću, po istraživanjima pomaže da boljem pamćenju i ukupnom zdravlju mozga. Ostale namirnice koje također sadrže visoke koncentracije luteolina su maslinovo ulje, celer, ružmarin, i paprika.

7. RIBA

Omega-3 masne kiseline koje se nalaze u ribi daju našem mozgu ogroman poticaj. Konzumiranje ribe na sedmičnoj bazi može smanjiti rizik od moždanog udara i demencije, a usporava i ukupni mentalni pad. Istraživanja također upućuju da pomažu održati oštrom našu memoriju.

SAVJET PLUS:

Važno je znati da je jedenje doručka od krucijalne važnosti za održavanje zdravlja mozga. Preskakanje ovog obroka može izazvati veliki pritisak na mozak. Naravno, treba voditi računa i o tome šta se jede ujutro. Svježe voće ili žitarice bogate vlaknima su ono što bi trebalo jesti, dok «kalorijske bombe» pretrpane šećerom i nezdravim mastima mogu oslabiti koncentraciju.

Kombinacija zdravih namirnica i raznolika prehrana, pomoći će da mozak ne postane trom, bez obzira na životnu dob, a tome će pomoći i redovita tjelovježba, kvalitetan san i kontrola stresa.

(Doznajemo.com)

Pročitajte i.....

Written on 30/01/2013, 19:31 by emir
stijena-majka-napustila-djecu-otac-uskoro-odlazi-u-zatvorU mjestu Stijena kod Cazina težak život vodi sedmeročlana porodica, kojoj se situacija pogoršala nakon što ih je napustila supruga i majka šestero maloljetne djece, čiji otac bi uskoro trebao u zatvor...
Written on 19/01/2013, 12:09 by admin
qmozda-hrvatska-nikad-ne-ude-u-euqSlovenski ministar Vanjskih poslova Karl Erjavec još jednom se osvrnuo na proces slovenske ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora o ulasku u Europsku uniju, rekavši za Planet Siol.net kako postoji...
Written on 27/02/2013, 14:26 by admin
rijesen-problem-maticnih-brojeva-novorodencadiProcedure za dodjelu privremenog identifikacionog broja zdravstvenog osuguranja za novorođenu djecu, po istom principu kao i za JMB. Ustavni sud Bosne i Hercegovine presudom je utvrdio da odredbe člana...
left

Zabava

Linkovi